Resultat v. 2

Det var skönt att träna igen och jag hade möte både innan och efter träningen. Eftersom jag kommer att missa den här veckans möte fick jag ta det mötet privat idag. Man får verkligen svar på alla sina frågor, mycket bra. Fast mötet som var efter träningspasset var ännu bättre, jag var ju sjuk förra veckan och missade det gruppmötet. Det var det några andra som också gjorde så vi fick ta igen det ikväll. Det är kul att höra hur andra som gör samma sak som mig upplever det.

Idag är det ju måndag och det betyder resultatmätning. Jag tycker att det är klart godkänt med tanke på att jag knappt rörde mig något alls förra veckan. Siffrorna inom parantes är det totala resultatet av hela perioden.

Vikt: -2,6 kg (-7,1)
Midjemått: -2 cm (-8)

Fantastisk fest

Festen var väldigt trevlig och den gick bra också sett ur dietsynpunkt. Det var en gång när jag precis kom dit som jag var på väg att ta en näve popcorn, jag reflekterade först inte att jag var på väg att göra det, det kändes verkligen som att det var en reflex som jag lärt mig genom ett vanebeteende. Läskigt. Det grillades till middag, men jag och min soppa glad ganska obemärkt ned vid bordet.

Aldrig tidigare har jag reflekterat över hur många gånger under en vanlig festkväll som folk erbjuder en att smaka på saker. Det var ju inte direkt så att jag i festens börjar högt och tydligt hade deklarerat för att "hörni jag dricker bara vatten ikväll för jag går på diet". Jag hymlar absolut inte att jag gör det, men det är ju inget som man behöver inleda varje nytt samtal med. Vänner som var med på festen och vet vad jag håller på med var otroligt stöttande under kvällen, återigen blir jag alldeles rörd av ert stöd och support.

Eftersom det var fler än jag som missade gruppsamtalet i onsdags ska vi ha ett eget imorgon.

Imorgon är det också dags för vägning nummer två. Eftersom jag har varit sjuk den här veckan och ägnat helgen åt att ta det lugnt och ta igen mig så har jag inte särskilt höga förhoppningar på den.

Men nu är jag frisk igen och längtar efter att gå till gymmet imorgon innan gruppmötet.

Första festen

Nu är jag frisk, men kommer ta det väldigt lugnt med träningen fram till på måndag så att kroppen verkligen hinner återhämta sig. Fast det känns skönt att det kliar i benen av vilja att röra sig :)

Är i Uppsala över helgen och ikväll väntar den första festen sen jag börjar på xtravaganza. Det betyder ju ingen alkohol för min del. Det kommer att kännas ovant, inte för att jag brukar dricka mig dyngfull varje gång det är fest men några glas vin brukar det ju bli.

Nää, kvällens drink blir istället bubbelvatten med en citronskiva i. För det otränade ögat kommer det att se ut som vilken GT som helst.

Motivationsknep

Att vara sjuk är aldrig roligt, men den här gången har jag tyckt extra mycket synd om mig själv, ingen glass för en öm hals, inget smågodis som piggar upp en. Bara gå/ligga hemma och ha alldeles för mycket tid på att tänka på alla frestelser som finns så nära. Att inte ens få tugga på halstablett höll på att göra mig tokig. Jag har inte varit hungrig, men sugen på allt mellan himmel och jord. Att ta ett glas vatten i det läget hjälpte inte så mycket.

Inte har jag kunnat träna heller och jag kan bokstavligen känna hur den lilla styrka jag har hunnit bygga upp har förtvinat pga. sängliggande. Motivationen har definitivt fått sig en törn av det så jag bestämde mig för att jag var tvungen att göra något för att fortsätta hålla blicken på målet.

Den kanske verkar som ett lite knäppt sätt att göra det, men alla sätt som fyller sitt syfte får vara hur knäppa som helst för mig, bara de funkar.

Jag plockade upp min oöppnade HM-katalog ur pappersinsamlingen och så ringade jag in alla de klädesplagg jag skulle vilja och kunna ha när jag når min målvikt. Och det fungerade! Motivationen ökar igen i takt med att febern försvinner och det känns som en liten miniseger att ha klarat av den första motgången.


Nej, nej, NEJ!

Det som inte fick hända har hänt  - jag har blivit sjuk :(

Jag vet att jag antagligen oroar mig i onödan, men eftersom jag har alla influensasymptomen så går det inte att låta bli att tänka på svininfluensan. Att jag på två punkter (kronisk bronkit och övervikt) hör till riskgruppen gör ju inte saken bättre.

Det är jättetråkigt att jag missar gruppträffen ikväll och det kommer inte heller bli någon träning de närmaste dagarna. Känns som ett straff för att man har tagit tag i nånting och försökt göra något bra,

Choklad

Den här smakar precis som chokladmilkshake. Väldigt klassisk smak som jag tror att det blir svårt att tröttna på. Dock tycker jag att den är lite klen i smaken, men nästa gång ska jag testa att blanda ut den med lite mindre vatten (nu blandade jag ut den med den maximala mängen vatten som man kan blanda med) för då blir den inte lika utspädd och smakar mer.



Betyg: 4/5

Resultat v.1

Fördelen med att inte ha en våg hemma är att jag inte kan gå och tjuvväga mig mellan gångerna. Därför var det faktiskt ganska nervöst att ställa mig på vågen på xtravaganza för första gången sen invägningen för en vecka sen. Jag är mycket väl medveten om att det går snabbt i början eftersom kroppen töms på slaggprodukter och en massa annat, men ändå är jag väldigt nöjd med första veckans resultat:

Vikt: -4,5 kg
Midjemått: -6 cm

Den vågen som de har på xtravaganza är en sådan där avancerad historia som kan räkna ut en hel del värden i kroppen och det var särskilt skillnaden på ett värde som kul att titta på; min mängd muskelmassa. Tydligen brukar man tappa ca 2 procentenheter i muskelmassa första veckan, men det hade inte jag, istället har jag ökat min muskelmassa med ca 2 procentenheter! Min hälsocoach hade aldrig sett någon göra det i den utsträckningen förut :D


Dag 7

Yes! Jag har klarat mitt första delmål: en vecka på bara soppa och vatten. Är förvånad att det har gått så lätt som det har gjort.

Absolut inga hungerkänslor idag och på gymmet så märkte jag att det gick lite lättare att trampa än förra gången. Tror bestämt att det lönar sig att gå vilse så att långpromenaderna blir ännu längre än vad det var tänkt.

Idag handlade jag kommande veckas soppranson och jag ser fram emot att köra vidare. Köpte t.o.m svampsoppa trots att jag inte äter svamp i vanliga fall. Det kanske är att räkna som veckans största framsteg? :D

Kyckling

Det här en en soppa som man värmer och därför mättar den lite mer. Jag äter gärna varm soppa till middag eftersom jag är van att äta varm mat vid den tiden. Innan xtravaganza åt jag väldigt lite kyckling, under studietiden var det den typ av kött jag åt mest så jag tröttnade till slut på det.

Nu har kycklingen blivit en favorit igen, speciellt för att den har en sån god eftersmak.



Betyg: 3,5/5

Dag 6

Idag har jag haft väldigt mycket energi, städat och fixat en massa. Söndagar brukar ju annars kunna bli rätt slappa och slöa så det var skönt att få lite vettigt gjort för omväxlings skull. Har ändrat om i mina köksskåp för att anpassa det så att det jag använder mest alltid finns nära till hands, så vanliga tallrikar och stekpannor och sånt har fått flytta bak i skåpen för att ge plats åt mina skålar och shaken.

När jag städade så rensade jag ut lite skokartonger och sånt som inte länge får plats, men en av skokartongerna får stanna kvar - den passar nämligen perfekt som låda för mina soppåsar.

Piffade till den lite och voila`!

      


Mental näring

Mental närning är en av xtravaganzas fyra ledstjärnor och det innebär:

"Humor, glädje och njutning är förutsättningar för motivation, uthållighet och skapar framgång i det man företar sig. När man förändrar energiintaget behöver man öka sin Mentala Näring för att skapa kraft till förändring. När stressen och tempot ökar i dagens samhälle minskar tiden och utrymmet för njutning, glädje och avkoppling."

Under de här dagarna som jag har hållit på har jag fått otroligt mycket mental näring. Dels har jag känt mig motiverad och glad över att jag äntligen tar tag i det här och så var det givande med veckans gruppmöte, men det viktigaste näring har kommit från det stöd jag har fått av familj, vänner och kollegor. Alla har varit så otroligt peppande att jag blir alldeles rörd och väldigt, väldigt glad.

Era kommentarer på bloggen, mejl, samtal och sms har betytt jättemycket, stort tack för det!

Dag 5

Har varit betydligt piggare idag och det tyder ju på att jag har kommit in i ketonfasen :)

Åkte ut till IKEA på förmiddagen för att köpa lite skålar. Nu när det är soppa som gäller för hela slanten så blir det ju inte så mycket disk här hemma, bara skedar, skålar och djupa tallrikar som går åt så där fyllde jag på med lite nytt.

Åkte in till stan sen för att möta upp kompisar, gick runt på stan och inte en enda gång kände jag mig trött eller hungrig. Det är helt otroligt hur snabbt kroppen ställer om sig. så länge jag ser till att dricka ordentligt med vatten så mår jag prima. Problemet med att dricka så mycket vatten är ju att man måste springa på toa rätt ofta, vilket kan vara lite problematiskt om man inte har tillgång till toalett hela tiden.

När jag kom hem lämnade jag av det jag handlat och drog på mig träningskläderna för jag hade siktet inställt på en riktig långpromenad. Och lång blev den, jag råkade gå lite vilse så jag var ute i över tre timmar. det är alltid lite jobbigt att gå vilse såklart, men det var ju skönt att komma ut.

Dag 4

Jo gårdagen var lite jobbigare än de tidigare dagarna. Mycket tror jag berodde på att jag inte fick i mig så mycket vatten som jag skulle. Eftersom jag satt i möten hela dagen så gick det ju inte att gå och fylla på vattenflaskan och springa på toa så ofta som jag är van. 

Dessutom så inföll ju dag 4 på en fredag, och en efter en jobbvecka brukar jag inte vara den piggaste i vanliga fall.  Jag vet inte riktigt om jag har hamnat i ketonfasen än eftersom jag inte har känt av några av de första problemen som man brukar ha de första dagarna (frysa, extermt trött, hungerkänslor). Jag hoppas iallafall att jag är där, får väl köpa speciella stickor som finns på apoteket som man kan använda för att se om man är där eller inte.

Dag 3

Det går fortfarande bra det här, på jobbet har jag en lapp där jag prickar för hur mycket vatten jag dricker. Jag ska dricka 3-5 liter om dagen och så mycket är man ju inte van att dricka så den där lappen hjälper mig att hålla koll.

Idag var första gången jag kände av lite huvudvärk, men då hjälpte det med att dricka vatten och så var den över på tio minuter.

Det är också nu man kan uppleva dålig andedräkt eftersom kroppen håller på att rensas på slaggprodukter, mm. Det är ju bara för några dagar men jag har köpt munspray så det ska förhoppningsvis inte märkas.

Var på gymmet idag och det kändes bra, eftersom xtravaganza i Alvik är helt nyöppnat så har det inte börjat så många medlemmar där än vilket är perfekt för mig, aldrig kö till några maskiner.

Imorgon är det dag 4, den dag som alla säger är jobbigast. Eftersom det har gått så bra hittills så oroar jag mig lite för ett bakslag imorgon, men det är ju bara att ta det som det kommer. Hoppas att det inte blir alltför påtagligt bara eftersom jag kommer sitta i möten hela långa dagen.

Jag vill fortfarande bli bjuden på middag

Igår pratade jag med min pappa i telefon, han är i Norrland och vandrar och fiskar. Han hade fått en hel del fisk för han sa att han skulle ta med sig hem så skulle jag få smaka på nån öring som tydligen var helt fantastisk..

Ja det kan jag göra, fast om några månader, sa jag.

Vadårå? Undrade pappa.

Jag äter ju bara flytande nu, påminde jag.

Pappa och mamma är mina absolut största supportrar i det här (det handlade absolut inte om att han ville retas på något sätt) och ändå kommer sånt att hända hela tiden. Herregud det förstår väl jag det, det hör ju inte till vanligheterna att folk inte äter riktig mat sådär som man brukar göra, klart jag inte förväntar mig att alla runt omkring mig ska komma ihåg det hela tiden.

Och jag vill vara med, det är fortfarande fritt fram att fråga om jag vill hänga med och fika eller komma över på middag. Bara för att man äter middag ihop så behöver man ju inte äta samma mat, eller hur? På krogen serveras det också vatten, så inga problem där heller, i med lite mynta och ett paraply så kommer det att se ut som vilken drink som helst.

Klart att det kommer kännas lite konstigt i början, men det går nog över rätt snart tror jag.

Vad är handlar det här om?

Xtravaganzas program innehåller olika typer av träning som innefattar både kropp och sinne och de har något som de kallar för sina fyra ledstjärnor; mental näring, mental träning, god energi och rörelseglädje. Jag kommer att förklara ledstjärnebegreppen lite mer ingående i kommande inlägg.

Det enda sättet att gå ner i vikt är ju genom att ha ett energiintag som är mindre än energiuttaget (alltså äta mindre, röra på sig mer). Eftersom jag helt måste lägga om mina vanor, väljer jag att göra det här genom pulver för att få en ny grund att stå på och med hjälp av vägledning sen, när jag slutar med pulver, få hjälp att börja om från scratch och skaffa mig goda vanor och äta en balanserad kost.

Att gå ner i vikt är förvisso ett mission i sig, men att sedan hålla vikten när man väl nått sin målvikt, det är säkert ännu svårare. Jag har ju skrivit in mig på xtravaganza för ett års tid, alltså kommer personalen där finnas till hands också när jag kommer till den punkten att jag ska hålla min jämnvikt.

Men den dagen den sorgen, just nu ligger mitt fokus på mitt första delmål: att klara av den här första veckan.


Persika

Den här kommer bli en favorit, den smakar fruktigt utan att vara för söt. Testade den både som soppa och som färdigblandad shake. De färdigblandade är bra att ha med sig ifall att det är så att man kanske ska bort och inte vill släpa med sig en shaker och hålla på och mixa med vatten.



Betyg: 5/5

Dag 2

Nu har den andra dagen också gått och jag känner faktiskt inte så stor skillnad, men alla säger ju att det är dag 3-4 som är jobbigast så jag inväntar dem innan jag blir för styv i korken.

Ikväll var första gruppmötet (som man har en gång i veckan den första tiden, men sedan blir det varannan vecka) och i min grupp va vi ca 10 st. Man inleder mötet med mental träning, dvs fokuserar på sin målbild och jobbar med självkänslan och motivationen. Därefter diskuterar vi hur det har varit, delar med sig av tips och hälsokonsulten som håller i mötet berättar vad som händer i kroppen och vad som kommer att ske härnäst.

Det var väldigt givande att få träffa andra som går igenom precis samma sak som en själv, få lyssna på deras erfarenheter och dela med sig av sina egna tankar och funderingar.

Efter mötet hade vi genomgång av gymmet som är hur frächt och fint som helst eftersom stället är helt nyöppnat, jag ser fram emot att gå dit imorgon.

Den här bloggen kommer nog låta lite väl hurtig emellanåt, men det är ju bara för att det just nu känns så bra att ha tagit det här beslutet och jag är så väldigt peppad. Jag hoppas att ni har överseende med det så här i början :)

Jordgubb

Det här var den smaken jag först testade och därför kan det mycket väl hända att jag kommer tycka att den smakar annorlunda när jag har vant mig vid att äta soppa och inte fast föda.

Jag åt den till frukost och till det tror jag att den passar bra, däremot kommer jag inte äta den med sked i fortsättningen, kommer dricka den som en milkshake istället. Det blir mer frukostaktigt då och så slipper jag slabba med tallrik och sånt på morgonen.



Jordgubbe får 2/5 i betyg



Edit: testade att dricka jordgubben istället för att äta den med sked, det var mycket bättre.

Betyg: 4/5

Dag 1

Då är första pulverdagen snart till ända och det har faktiskt gått bättre än vad jag trodde att det skulle göra. Fast det är klart, så här i början är man ju väldigt motiverad och har inte stött på så mycket frestelser än. Jobbigast på hela dagen var att locket till shakern var så nedrans svårt att få på.

"Maten" har också smakat bättre än andra kostersättningar jag har smakat. Håller på och testar på de olika smakerna nu så varje smak kommer få ett eget inlägg med recension har jag tänkt.

Fick väldigt bra respons på jobbet vid lunchen, härligt med så fina kollegor.

Imorgon är det första gruppträffen och efter den är det genomgång av gymmet. Efter en helt gymlös sommar (kortet gick ut under semestern) så ser jag fram emot att börja gymma igen.

Första mötet med coachen

Idag hade jag mitt första möte med min coach, känner mig otroligt peppad!

Köpte första veckans soppor så imorgonbitti sätter jag igång. I helgen har jag sagt hejdå till det jag älskar att äta och dricka; sushi, choklad, vin, skaldjur, chips, ost och cocacola. Separationsångest var inte så svår som jag trodde att den skulle vara.

Än så länge är det bara min familj och en jobbarkompis som känner till mina planer, men de kommer ju att bli uppenbara om några dagar. Förstår om folk kommer att ställa sig skeptiska till det, men jag vet att jag behöver en drastisk omläggning av mina levnadsvanor och jag behöver hjälp med det.

För mindre än en vecka sedan var första gången som jag uttalade de orden högt och det är inte lätt för mig att medge det. Att känna sig svag och värdelös är ingen härlig känsla. Därför hoppas jag att att mina vänner kommer att stötta istället för att ifrågasätta mitt beslut eller metod. Jag hoppas att de kan se bortom sina egna åsikter i hela pulverdietfrågan och istället vara glada för att jag gör något för att förbättra min hälsa.

Jag är motiverad och det känns väldigt skönt, men jag kommer att behöva ert stöd.

Nu börjar det

Den här bloggen kommer att behöva att ansiktslyft och det ska den få så småningom. Anledningen till att den finns är för att jag också behöver ett ansiktslyft och idag har jag tagit första steget mot det.

Idag skrev jag in mig på xtravaganzas viktcenter. På måndag har jag mitt första möte med min hälsokonsult.

Jag hoppas, och tror, att det här kommer bli början på en förändring som krävs för att jag ska må bra.

Nu har jag mer motivation än tidigare och så har jag ju faktiskt satt mitt mål på pränt så nu finns det ingen återvändo - hälften ska bort!


RSS 2.0