Afrodans

Nyligen hemkommen från afrodansen och det är med nöd och näppe som fingrarna kan släpa sig över tangenterna. Hade min vänsterarm bara kunnat så skulle den ha lämnat resten av kroppen för att lägga sig och självdö lite när vi var halvvägs in i passet.

Det här kommer säkert att kännas skönt om några dagar (läs månader), men just nu så känns det som att någon har kört över mig och sen backat tillbaka för att ge mig en omgång till.

Funderar på att gå igen nästa vecka, för det var ju faktiskt riktigt kul samtidigt. Vi får se hur det blir det med det, beror ju lite på hur tortyrsugen jag känner mig :)

Nya träningsformer

På gruppmötet i onsdags fick vi i hemuppgift att testa tre andra typer av rörelseglädje än de som vi brukar köra.

Imorgon ska jag på afrodans med en jobbarkompis och på torsdag väntar ett Shapepass på SATS (skrev upp mig på en sådan där gratisvecka), men jag behöver en tredje grej. Det finns ju massa andra pass att testa där också, men jag skulle vilja testa på någon tredje grej som inte nödvändigtvis behöver vara någon typ av gympapss.

Har ni några förslag?

Ha gärna i åtanke att jag inte är särskilt vältränad, smidig eller snabb och helst vill slippa göra bort mig alltför mycket, men samtidigt så bangar jag inte en utmaning som är rimlig att jag klarar av. Och inga höjder! Att stå på en stol är ungefär 20 centimeter för högt för mig, tänk på det.

Jag vann!

Varje dag registrerar jag mina steg på motiomera.se. Det är kul att se hur man ligger till och är man PRO-medlem (kostar 49:- för tre månader) så kan man välja att gå någon av deras fasta rutter (ex. Vätternrundan, Vasaloppet, Kungsleden, osv) där man på en karta kan följa hur man rör sig genom landet. Jag har valt den tuffaste rutten; gå från Ystad i söder till Haparanda i norr. Går man 7000 steg om dagen tar den ca 285 dagar. Hittills har jag bara gått i tio dagar och nu passerade jag precis Sölvesborg i Skåne. En lång väg kvar, men varje dag så ser jag hur min gubbe förflyttar sig någon cm på kartan.

På motiomera har de varje vecka en tävling där de drar tio vinnare bland de PRO-medlemmar och företagsmedlemmar som har gått mer än 49 000 steg under veckan och den här gången var jag en av vinnarna!

Motiomera är en sida som ägs av Allers förlag och man vinner en valfri prenumeration (värd 159:-) på någon av deras tidningar så jag valde tre nummer av MåBra.

Ingen jättevinst men mer än så behövs inte för att jag ska känna mig extra peppad att fortsätta. 



Så här ser det ut på min karta just nu. Ett extra plus med den här rutten är att jag samtidigt kan passa på att jobba på mina (minst sagt) bristfälliga geografikunskaper. 

Vikten av vatten

I vanliga fall så har jag alltid en vattenflaska som står på min plats på jobbet, fyller på den med jämna mellanrum under dagen och prickar för hur mycket vatten jag dricker för att jag enkelt ska kunna kontrollera att jag får i mig tillräckligt med vätska. 3-5 liter vatten om dagen ska jag dricka. Tyvärr så fungerar ju inte den metoden när jag inte sitter på min plats som jag brukar. Den här veckan har jag inte varit så mycket på kontoret och det känns direkt i kroppen när jag inte får i mig tillräckligt med vatten, bli trött och hungrig. Tur att det är några dagar på kontoret som väntar nu så att jag kan komma tillbaka till mitt vanliga pigga jag igen.

Vattentips
Här hemma har jag alltid en kanna vatten i kylskåpet som är smaksatt med någon frukt, exempelvis apelsin, citron eller päron. Eftersom jag har det i en Tupperwarekanna så håller det sig fräscht under flera dagar, men samtidigt hinner ju vattnet ta väldigt mycket smak av frukten (speciellt citrusfrukter) så det smaksattna vattnet använder jag som koncentrerad saft, jag blandar ut lite av det i ett glas med vanligt kranvatten. Det är perfekt eftersom då har jag alltid tillgång till smaksatt vatten utan att behöva stå och skiva massa frukt var och vareviga dag.


Alkoholfritt

Hade jättekul på festen i helgen, jag har gått från att vara den som alltid har sagt att jag aldrig dansar nykter till att vara den som står bland de sista kvar på dansgolvet trots att jag inte druckit en droppe.

"Men är det inte jobbigt att vara med massa fulla människor när du själv är nykter?" är det flera som undrar.

Nu har jag bara festat på hemmafester sen jag började den här resan och jag kan tänka mig att det blir lite jobbigare när man festar nykter på krogen, men mycket handlar om inställning. Jag har helt enkelt bestämt mig för att jag ska ha lika roligt på fest oavsett om jag dricker alkohol eller inte.

Jag ser det inte som ett "straff" att jag inte får dricka alkohol, istället blir det en personlig utmaning att vara lika öppen och pratglad nykter som jag hade varit med ett vinglas i handen. Dessutom är jag övertygad om att min lever dansar jenka av glädje över att få slippa alkohol i några månader.

Fest ikväll

Ikväll blir det fest igen, jag är så laddad! Har börjat dagen med ett riktigt hårt pass vattengympa så nu är jag hur pigg som helst.

Innan festen blir det fördrink hemma hos Nina. Hon har lovat mig en vattendrink, hur gulligt som helst.

Jag är fortfarande så otroligt tacksam för allt stöd som jag får av alla jag träffar på xtravaganza, vänner, kollegor och familj. Ni gör det här väldigt mycket lättare för mig och jag hade aldrig kunnat drömma om en så här fin uppbackning. Stort tack för att ni bryr er, peppar och bara finns där!

Blåbär

Nu har jag helt och hållet tagit en paus från de varma sopporna ett tag, förhoppningsvis hittar jag tillbaka till dem när det börjar bli lite kallare ute och det känns skönt att få i sig lite varm mat. Nu är det bara shaker som gäller och blåbärssmaken är helt ok. Den smkar tyvärr inte så mycket blåbär som jag hade önskat (nu kan jag iofs inte komma på senaste gången jag åt en näve blåbär, det kanske smakar så här?), men den är fortfarande fruktig och god.



Betyg: 3½ av 5

Rörelseglädje

Rörelseglädje är en av xtravaganzas fyra ledstjärnor (jag har tidigare skrivit om mental näring).

"Rörelse är en förutsättning för liv. Genom att öka flödet i vår kropp stimuleras en rad viktiga funktioner som ger självläkning och en god hälsa. Det viktigaste momentet med fysisk träning är att du gör något du tycker är kul, då blir det lättare en god vana."

Det har inte hunnit gå så lång tid, men det känns redan som att jag har kommit in i bra träningsvanor.

Min rörelseglädje består av:
- Minst 40 min promenad varje dag
- Gym 2-3 ggr/vecka
- Vattengympa 1ggr/vecka

Mitt fokus ligger på att låta träningen få en naturlig del i vardagen, skaffa sig nya vanor och med tiden kommer jag kanske byta ut träningsformerna för att det inte ska kännas enformigt.

Det är kul att komma till gymmet på xtravaganza, dels för att det är väldigt fräscht, men också för att jag blir så väl bemött där, coacherna vet vem jag är och det är kul att träffa andra som tränar för vi håller ju på med samma sak allihopa och kan peppa varandra.

Resultat v. 4

Veckan som har gått har varit ok, varken mer eller mindre. Nu har det gått en månad, tiden har gått fort för det känns som att det var ungefär en vecka sedan jag började med den här resan. Törs man hoppas på att tiden fortsätter att flyga förbi så här? Nä, det lär den ju inte göra, men trots att förra veckan kändes ganska medelmåttig så blir jag peppad av att veta att för varje dag kommer jag lite närmare mitt mål.

Lite mental näring och så gör jag det här till en ny kanonvecka. Japp, så får det bli.

Vikt: -2,2 kg (-12,2)
Midjemått: -3 cm (-15)

I fortsättningen kommer jag bara att väga och mäta mig varannan vecka eftersom resultaten inte kommer att vara lika drastiska i fortsättningen och det är ju faktiskt roligare att kolla när det har hänt lite.


Hunger och sug

När jag berättar att jag går på den här dieten brukar folk fråga "Men blir du inte hungrig?".

Klart jag blir hungrig, men det är ingen skillnad på att känna sig hungrig när man äter pulver och att känna sig hungrig när man äter vanlig mat. Jag äter ju fortfarande frukost, lunch och middag på de tider jag är van vid och om de tiderna förskjuts alltför mycket så blir jag såklart hungrig, men sen så blir jag faktiskt mätt när jag äter min soppa/shake.

Sugen kan jag också bli, men det går över väldigt fort och det har hittills inte känts svårt att stå emot suget, det kan jag tacka den mentala träningen för. Jag är så inriktad på målbilden och resultatet att det helt enkelt inte finns utrymme att gå och tänka på riktig mat, sötsaker och sånt. Skulle hjärnan inte funtgera på det sättet skulle säkert den här resan vara bra mycket jobbigare än vad den är.


Morgonpromenad

Ledsen för dålig uppdatering den här veckan (kul att den efterfrågas!).

De senaste två veckorna har jag promenerat till jobbet varje morgon. Jag är egentligen inte en morgonpigg person, men jag skulle gärna vilja vara det så jag ser ändå till att släpa mig ur sängen när klockan ringer för andra gången (med bara ett alarm skulle det inte gå). När jag går ut genom dörren har jag fortfarande inte öppnat ögonen helt, men så fort jag kommer ut i friska luften vaknar jag till på riktigt och när jag väl kommer fram till jobbet är jag hur pigg som helst.

Nu kommer det vara ännu roligare att gå till jobbet för jag har fått en present av världens bästa pappa (tack!). Den här stegräknaren kommer att bli min nya kompis.

Resultat v.3

Se där ja, då var ännu ett delmål avklarat (det första var att klara v.1 utan att ge upp). Varje tiotal kilo jag går ner är ett delmål.

På samma sätt som det inte blir fullt lika uppenbart om en överviktig person går upp några kilo om man jämför en lika stor viktökning på en normalviktig person så krävs det också att en överviktig person går ner en hel del innan det börjar synas. Jag vill ju såklart att det ska synas, men det kommer ta ett tag till innan det gör det och tills dess får jag vara nöjd över att veta att jag är på väg åt rätt håll.

Vikt: -3 kg (10,1)
Midjemått: -4 cm (-12)

Nu har jag också tidsbestämt mitt mål och lagt upp en plan för hur jag kommer att fortsätta programmet. Jag kommer att fortsätta på helfart med pulver fram till trettonhelgen nästa år. Därefter kommer jag att köra på halvfart (kommer berätta mer ingående vad det innebär när det väl närmar sig) i två månader för att sedan köra ytterligare fyra månader på helfart. Det är en lång tid, men det som jag har att vinna på det här "projektet" är så mycket mer värt än det jag får försaka.


Vattengympa

Igår började jag dagen med ett pass vattengympa och det var så kul, jag älskar vattengympa! Köpte ett klippkort så de helger som jag är hemma i stan ska jag gå på ett pass. Här i Sundbyberg hade de handskar att tillgå också att det blir lite extra motstånd även på de övningar där man kör utan hantlar, det gillar vi.

Vattengympa brukar ju kallas för "tantgympa", men efter eftersom det är upp till en själv vilken intensitetsnivå man lägger sig på går det att göra precis så jobbigt som man själv orkar med.


Omron Walking Style II

Den här stegräknaren står högst upp på min önskelista.



Nu när jag promenerar varje dag skulle det vara kul att veta hur många steg det blir på några dagar. Jag har en stegräknare nånstans men det är helt värdelös, nollställer sig själv med jämna mellanrum, har en hopplöst klen clip, registrerar inte alla steg, ja ni fattar - värdelös. Den här har jag testat och den är bra! Riktigt, riktigt bra

Svamp

Nää, den här smaken kommer jag inte ta flera gånger (mamma och pappa - ni får ha era kantareller i fred i framtiden också). Nu äter ju inte jag svamp i vanliga fall och någon som gör det skulle kanske tycka att det här är smaskens, men för mig var det alldeles för sött. Det är synd eftersom det inte finns så många varma soppor att välja mellan.

Om jag fick önska mig så skulle jag vilja att följande smaker också fanns; fisk-, skaldjur-, kött- och tomatsoppa.



Betyg: 0/5

Att bestämma sig

På mötet i måndags pratade vi om att man inte ska börja förhandla med sig själv. Har man börjat dagen med att säga till sig själv att man ska försöka ta sig till gymmet idag är det egentligen inget beslut, misslyckas man så gör det ju ingenting eftersom man skulle ju bara försöka ta sig dit. När man har ett sådant vagt definierat mål med dagens träning (eller vad det nu är man har bestämt sig att man ska göra) är det mycket lättare att man börjar förhandla med sig själv, "Nä nu är jag så trött efter jobbet att jag orkar inte träna, om jag lägger mig tidigt ikväll kommer jag orka träna imorgon istället". 

Säg istället "jag ska ta mig till gymmet idag". Även om du är jättetrött efter jobbet gå iallafall dit och gör ditt bästa istället för att höppa över det du har beslutat att göra. 

Det var tur att jag hade den diskussionen i ryggen idag för det var nära att jag slängde mig på soffan när jag kom hem idag, men imorse hade jag bestämt att eftersom det inte blev något gym ikväll (hade körlektion) så skulle jag köra igenom ett pass med de redskap jag har här hemma. Till slut sa jag högt till mig själv "Det är bara att göra det du har bestämt, för ingen annan kan göra det åt dig".

Så nu sitter jag här med mjölksyra i armarna och ska hoppa in i duschen. Den sköna känslan är tudelad, dels så är det skönt att låta kroppen ta ut sig och så känns det bra att jag höll mig till det jag hade beslutat.

RSS 2.0